ob nakupu nad 40€, poštnina gratis!V trgovino

Kaljenje in sajenje semen

ob nakupu nad 40€, poštnina gratis!V trgovino
ob nakupu nad 40€, poštnina gratis!V trgovino
Kaljenje semen Napoj Omake 4

Kaljenje in sajenje semen

Pri čili Napoju že vrsto let uporabljamo naslednje tehnika kaljenja in sajenja semen.

Semena, ki jih uporabljamo so naše lastne pridelave. S tem način smo pridobili semena oz. končne sadike, ki so delno prilagojene na naše podnebje in bolezni, ki jih lahko napadejo.

Semena razporedimo na belo papirnato brisačko. Pred tem smo zapisali sorto, da se ne pomešajo.

Nato izdatno zalijemo in pokrijemo ali s folijo ali s pokrovom. Preprečiti moramo izhlapevanje vode, saj se nam lahko hitro zgodi, da se bo papir izsušil in takrat seme več ne bo kalilo.

Vse skupaj premaknemo na toplo mesto. Mi naša »inkubator s semeni« premaknemo na zgornjo polico v kuhinji, kjer je temperatura med 23-26 stop. . Idealna temperatura za kaljenje je okoli 28 stop. . V vseh teh letih smo se naučili, da bolj kompliciraš slabše je in prej se lahko pojavi napaka.

Na način kot opisano zgoraj, so prve semenke vzklile že po 7 dneh, preostale (Habanero in močnejše sorta) pa potrebujejo cca. 14 dni.

Ko se sformira kalček, ga posadimo v setveni plato. Približno 3-5mm pod zemljo. Že čez nekaj dni bo pokukalo ven novo življenje. Na sliki spodaj vidimo, da smo semenko posadili točno v sredino. Mi v setveni plato (60 lukenj), sadimo samo eno seme. Tako jih potem, ko se rastlina dovolj razvija presadimo / prepikiramo v lončke.

Tako pa izgledajo naši čiliji, ki so stari približno 2 tedna od takrat, ko smo semenko z že izdelanim kalčkom vtaknili v zemljo.

Krasne male sadikice bodo v naslednjih tednih in mesecih zrastle v velike sadike.

Vsako leto jih pri nas tudi prodajamo. Razpolagamo s cca. 30 različnimi sortami. Tako se za vsakogar nekaj najde! Obiščite nas in izberi svojo sadiko!

Deli

de_DEDeutsch